Tips om jouw tuinhuis te beitsen
Het beitsen van je tuinhuis is altijd een goed idee. Het geeft niet alleen jouw tuinhuis of buitenkamer een andere uitstraling, maar ook de hele tuin! Het beitsen van een tuinhuis is helemaal niet zo moeilijk en heeft een groots effect. Bij onze houtsoorten is beits niet noodzakelijk en dus puur om sfeer te geven aan het tuinhuis!
Als je jouw tuinhuis gaat beitsen, is het belangrijk dat je vochtregulerende beits gebruikt. Dat betekent dat het hout kan blijven ademen en dat de beits bestand is tegen het krimpen en uitzetten van het hout. Beits zorgt ervoor dat waterdruppels van het hout glijden en dat het tuinhuis dus waterafstotend is. Wij raden altijd aan om twee lagen beits aan te brengen. Daarnaast is het goed om te weten dat je geen grondverf aan hoeft te brengen.
De voorbereidingen
Als je jouw tuinhuis gaat beitsen is het belangrijk om te weten dat het droog weer moet zijn. Bij vochtig weer zet het hout namelijk uit en is de kans groot dat je niet alle randen raakt. Als je het tuinhuis tóch een kleur wilt geven tijdens kouder weer, dan is het verstandig om eerst één laag aan te brengen. De tweede laag kan aangebracht worden na een paar weken/maanden wanneer het hout gewerkt heeft en volledig droog is.
Voordat u gaat beitsen is het belangrijk dat het hout schoon is. Dit kunt u schoonmaken met een borstel of vochtige doek. Ook lijnolie zeep van Moose Färg is een fijn product. Dit is niet alleen geschikt voor hout dat door weersomstandigheden vies is geworden, maar dus ook voor het voorbereiden van het beitsen. Een milieuvriendelijke en biologische manier om je tuinhuis klaar te maken om te beitsen. Schuren is niet nodig.
Aan de slag
Zorg er als eerste voor dat de beits klaar is voor gebruik. Wat hiervoor gedaan moet worden staat veelal op de verpakking, dit kan verschillen per beits. Bij de beits van Moose Färg hoef je slechts wat water toe te voegen aan de beits en dit goed te mengen. Dan kun je met een kwast of roller de beits aanbrengen op het hout. Met een kwast kun je nauwkeuriger te werk gaan dan met een roller, dus dit is zeker aan te raden om te gebruiken. Zorg ervoor dat de eerste laag volledig droog is voordat de tweede laag wordt aangebracht. Na twee dagen is de beits meestal watervast.
Levensduur en onderhoud
Door het gebruik van beits wordt de levensduur van het tuinhuisje verlengd, omdat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Het hout wordt ook extra beschermd tegen de weersomstandigheden zoals regen en schadelijke uv-stralen van de zon.
Hoe vaak het tuinhuis opnieuw gebeitst moet worden is afhankelijk van diverse factoren. Vaak wordt het eens in de 5 jaar bijgewerkt, zodat het er weer strak uitziet. Als je het gaat bijwerken hoef je maar één laagje aan te brengen en je hoeft daarvoor niet te schuren of iets dergelijks. Wel kun je het weer even schoonmaken met de lijnoliezeep.